Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

volta

1 1 f. [LC] Apartament del camí recte o més curt d'un punt a un altre. Si passeu pel molí, fareu volta. Agafem la drecera: la carretera fa una gran volta, aquí.
1 2 f. [LC] Trajecte més o menys tortuós a recórrer. Quina volta fa la processó d'avui? El carter ja ha fet la seva volta.
1 3 [LC] fer una volta Fer un passeig.
2 1 f. [FIF] [LC] En un cos que gira al voltant d'un eix, rotació completa que fa un punt d'aquest cos a partir d'una determinada posició fins a tornar a la posició inicial.
2 2 [LC] donar cent voltes a algú [o donar mil voltes a algú] Ésser-li superior amb escreix.
2 3 [LC] donar la volta [o fer la volta] Girar fins a prendre la posició oposada a la que tenia. Fes la volta, a veure com et queda del darrere, aquest vestit.
2 4 [LC] donar voltes a alguna cosa Meditar-hi molt.
2 5 [LC] fer la volta de campana Un vehicle, donar una volta completa sobre si mateix.
3 1 f. [LC] de cop i volta V. cop¹.
3 2 [LC] sense solta ni volta V. solta.
4 1 f. [TRA] Lligada, de formes diferents, que es fa amb una corda. Volta de ruixó.
4 2 [TRA] donar volta Fer que un objecte resti subjectat per una corda que s'hi caragola per afermar-lo o per moure'l estirant la corda.
4 3 [TRA] prendre volta una corda Caragolar-se sobre ella mateixa.
4 4 [TRA] treure volta a una corda [o llevar volta a una corda] Desfer-la donant-li una rotació en sentit invers a aquell en què està caragolada.
4 5 [TRA] volta de fora Bordada en què una embarcació s'allunya de terra.
4 6 [TRA] volta d'en terra Bordada en què una embarcació fa proa a la costa.
5 1 f. [SP] Cursa de carretera, nacional o internacional, que els ciclistes disputen en un nombre determinat d'etapes, generalment una cada dia.
5 2 [LC] [SP] primera volta (o segona volta, etc.) Primer torn, segon torn, etc., en què se celebren certes competicions, unes eleccions, etc. Avui comença la segona volta de la lliga de bàsquet. La primera volta de les eleccions.
6 f. [LC] Vegada. Esperava veure-la altra volta.
7 1 f. [AQ] [AR] [LC] Estructura arquitectònica corbada que forma un sostre, sosté un cobert, una escala, etc., formada per elements que recolzen mútuament i exerceixen una pressió exterior suportada per parets, pilars, etc. Les voltes de la plaça Reial.
7 2 [AQ] [LC] volta apuntada Volta de secció transversal en forma de punta d'ametlla.
7 3 [AQ] [LC] volta de canó Volta cilíndrica semicircular de generatrius horitzontals característica de l'art romànic.
7 4 [AQ] [AR] volta de creueria Volta que resulta de la intersecció de dues o més voltes apuntades.
7 5 [AQ] [LC] volta de cul de llàntia Volta en forma de casquet esfèric.
7 6 [AQ] [LC] volta de racó de claustre Volta de planta quadrada, formada per quatre porcions triangulars de volta de canó que s'uneixen formant arestes entrants.
7 7 [AQ] volta sexpartida Volta resultant d'afegir a les nervadures pròpies de la volta d'ogiva dues voltes més que parteixen de la clau i recolzen en pilars intermedis respecte als quatre que limiten la volta.
8 f. [FIA] [LC] volta del cel Cel 1 1.
9 1 f. [MD] [ZOA] Formació anatòmica que recorda l'estructura arquitectònica que cobreix un espai o forma un sostre. Volta del paladar.
9 2 [MD] [ZOA] volta del crani Part superior òssia del crani.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions